Over TETRA Radiocommunicatie

TETRA is een afkorting die staat voor Terrestrial Trunked Radio een digitale standaard voor radiocommunicatie die vooral veel gebruikt wordt door professionele gebruikers.

TETRA is een digitale standaard voor radiocommunicatie die vooral gebruikt wordt door professionele gebruikers zoals politie en veiligheidsdiensten, transportbedrijven, grote industriële complexen of het leger. Tegenwoordig wordt TETRA radiocommunicatie aangeboden voor gebruik van radiocommunicatie in de industrie. TETRA is een officiële standaard opgesteld door het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (ETSI).

De ontstaansreden van de TETRA standaard ligt bij de specifieke eisen met betrekking tot de radiocommunicatie voor professionele gebruikers zoals Politie, Brandweer en Ambulance. Hun specifieke eisen kunnen niet of niet voldoende door andere digitale systemen (GSM, GSM-R, GSM-Pro, DECT, ... ) benut worden. Enkele van de specifieke eisen voor de professionele gebruiker zijn:

 • Ultrasnelle opzettijd van de oproep. Bij TETRA is de tijd om een oproep op te zetten (= de tijd dat de infrastructuur nodig heeft om je oproep door te schakelen) steeds kleiner dan 300 milliseconden (300 ms bij Entropia Digital, 500 ms bij andere). Bij andere technologieën is dit in de ordegrootte van seconden. (Vb: Als je met je GSM het noodoproep 112 vormt zal dit enkele seconden duren voor je bij een noodcentrale terecht komt),
 • Gebruiksvriendelijk opzetten van groepsoproepen,
 • Het kunnen instellen van prioriteiten voor de oproepen,
 • Het gebruik van dispatchers, dit zijn operatoren die de individuele en groepscommunicatie kunnen zenden/ontvangen en vanuit deze positie de coördinatie kan uitvoeren.
 • Beschikbaarheid, een TETRA-netwerk is uitermate geschikt in gebruik tijdens noodsituaties. De hulpverleners kunnen steeds hun communicatie voeren. Andere technologieën (voor het grote publiek) hebben tijdens noodsituaties de neiging om te blokkeren (verzadigen) wegens de massale oproepen op één plaats.
 • Beveiliging tegen het ontcijferen en afluisteren van de communicatie wordt verkregen door authenticatie- en encryptieprocedures. Er bestaan verschillende beveiligingsniveaus.
 • Geluidskwaliteit, een digitaal systeem heeft van nature een betere geluidskwaliteit. De TETRA-technologie is ook digitaal maar heeft als extra dat het coderingsalgoritme alle storende achtergrondgeluiden wegfiltert waardoor de spraak perfect hoorbaar is voor de ontvanger. Zelfs wanneer iemand spreekt nabij een helikopter, trein, autosnelweg of vliegtuig.

De Amerikaanse tegenhanger van TETRA is APCO-25, oftewel P25. De aanschaf van P25 radiocommunicatie apparatuur is doorgaans erg kostbaar in vergelijking met de aanschaf van TETRA netwerken en portofoons.

TETRA and Critical Communications Association

Veel fabrikanten, ontwikkelaars en eindgebruikers hebben zich sinds verenigd in de TETRA and Critical Communications Association, voorheen de TETRA MoU Association. De Association is een belangrijk adviesorgaan voor onder andere nationale overheden en heeft direct contact met de ETSI en 3GGP.

The TCCA werkt nauw samen met industrie specialisten en organisaties die zich bezig houden met de ontwikkeling van de standaard voor kritische communicatie. Waaronder de ETSI, de Europese Standard Development organisatie en 3GPP. Deze laatste ontwikkelt en onderhoudt de standaard voor publieke mobiele netwerken. 

Tegenwoordig vertegenwoordigd de TCCA meer dan 160 organisaties vanuit alle delen van de wereld. Daarnaast coördineert de TCCA verschillende zogenaamde Working Groups binnen de Association. Enkele van deze groepen zijn:

 • Apps Working Group
 • Critical Communications Broadband Group (CCBG) and associated sub-groups
 • Marketing Group
 • Operators and Users Forum (OUA)
 • Radio Spectrum Group<
 • SCADA, Smart Grid and Telemetry Group
 • Security and Fraud Prevention Group (SFPG)
 • SME Forum
 • Technical Forum (TF) and associated sub-group
 • Transportation Working Group
 • TETRA Industry Group (TIG) (external group)

Alhoewel de TCCA in eerste instantie de alleen TETRA standaard vertegenwoordigd, houdt de organisatie zich tegenwoordig meer bezig met de coördinatie van verschillende aspecten van kritische communicatie, waaronder LTE breedband voor de OOV markt en Critical Control Rooms.

Over TETRAPOL

Er bestaat ook TETRAPOL. Deze technologie is gebaseerd op een gesloten standaard. De rechten van TETRAPOL zijn in handen van Airbus Defence and Space (EADS). Tegenwoodig gebruiken er slechts nog enkele grote industriële bedrijven TETRAPOL.

De website van TETRA-Applications.com geeft een reëel beeld van hetgeen zich in de TETRA radio communicatie markt afspeelt.

Bron: Wikipedia | MCCResources - updated 30-12-2014

Entropia Advertentie rechts